Sinds zijn negentiende heeft Chris Guillebeau op talloze manieren geld verdiend. Maar een echte baan heeft hij nooit gehad.

Droom jij hier ook van? In 2018 écht je eigen bedrijf beginnen?

De Amerikaan werkte als freelancer, hulpverlener in het buitenland en richtte meerdere bedrijfjes op – meestal in dezelfde periode – voordat hij als auteur aan de slag ging.

De afgelopen twintig jaar genoot hij van de flexibiliteit die bij het ondernemerschap komt kijken, zo bezocht hij vóór zijn 35ste, in elf jaar tijd, 193 landen.

Onlangs verscheen de Nederlandse editie van zijn New York Times-bestseller Start nu. Begin voor jezelf en maak je dromen waar. Hoewel Guillebeau nooit een ‘salaris’ heeft ontvangen, is hij een kei in het omzetten van ideeën in een functionerend bedrijf.

Hoe hij dat doet, legt hij uit in het boek. Daarin vind je ook de verhalen van mensen die met een investering van 100 euro of minder een eigen, succesvol, winstgevend bedrijf hebben opgezet.

“Naarmate je meer begint te denken als een ondernemer, zul je merken dat zakelijke ideeën overal vandaan kunnen komen”, legt Guillebeau uit. "Bekijk de prijzen op menukaarten. Niet alleen met het doel of je het kunt betalen, maar vergelijk ze ook eens met de prijzen in andere restaurants.”

Maar het gaat ook verder dan dat. “Wanneer je reclame ziet, vraag je dan af: wat is de belangrijkste boodschap die het bedrijf probeert over te brengen?” Door op deze manier te denken, kom je volgens Guillebeau overal waar je komt op talloze ideeën voor microbedrijven.

Het hoeft echt niet moeilijk te zijn! Guillebeau noemt een paar andere inspiratiebronnen:


1. Inefficiëntie

furniture-1839436_1920

Raak je regelmatig gefrustreerd over hoe iets gaat? Zou het leven een stuk efficiënter zijn als je X of Y zou kunnen doen? Zoek je een product, maar lijkt het onvindbaar?

Waarschijnlijk ben je niet de enige! Voilà, daar heb je al een businesscase. Als jij iets mist in je leven, ga het dan zelf maken. De kans is groot dat er andere mensen zijn die het ook willen hebben.


2. Houd nieuwe technologieën in de gaten

women-1209678_1920

De schrijver geeft als voorbeeld de intrede van de smartphone. “Er ontstonden ook nieuwe markten voor app-ontwikkelaars, fabrikanten van beschermhoesjes, enzovoorts.”

Mocht je niet direct iets hebben met nieuwe technologie, dan kun je volgen Guillebeau ook naar de niet voor de hand liggende markten kijken. “Op dat moment zagen ook makers van mooie dag- en notitieboeken een verkoopstijging. Misschien deels als gevolg van consumenten die niet wilden dat alles in hun leven elektronisch was?”


3. Een open blik

idee voor bedrijf bedenken businessidee businessplan

Loop je tegen een probleem aan met een zakelijk idee, probeer dan creatief te denken. In het boek geeft Guillebeau het voorbeeld van iemand die een partij matrassen had opgekocht en deze ging verkopen nadat hij zijn baan verloor. Niet iedereen zou eraan denken om dit vanuit het pand van een failliete autodealer te doen, maar het was goedkoop en werkte top.


4. Vergeet de spin-offs en zijprojecten niet

idee voor bedrijf bedenken businessidee businessplan

“Eén zakelijk idee kan tot vele andere leiden”, stelt Guillebeau. Heb je al een bedrijf op de rit, dan kun je nadenken over een spin-off of aanpalend project. Hoe kun je je product uitbouwen om zo meer inkomsten te genereren?

Als je met bovenstaande tips aan de slag gaat, houd dan ook iets anders in de gaten: geld. Volgens Guillebeau doe je er goed aan om ‘geld-gedoe’ gelijk te stellen aan ideeën. Hij stelt dan ook voor om bij elk idee deze drie vragen te stellen:

  • Hoe zou ik betaald krijgen met dit idee?
  • Hoeveel zou ik betaald krijgen?
  • Op welke manier zou ik meer dan één keer betaald kunnen worden?

LEES OOK: Dit is de allerbelangrijkst reden om met je baan te stoppen, óók als je niks achter de hand hebt

toni-thompson